fr

VOORBEREIDING

OP DE WANDELING

___
Vertrekpunt
De kerk van 4760 Mürringen
Informatie
  • Vertrek: kerk van 4760 Mürringen. Neem de straat Nach Ledescht, die vertrekt aan de school in Mürringen. Hou links aan en volg de straat tot je op een niet-geasfalteerde weg komt. Wandel rond het vakantiedorpje tot aan Enkelbergermühle. Vanaf de houtzagerij volg je de rivier en de plaatjes van de wandelroute. Op het einde van de wandeling, kan je de plaatjes met het gele kruis volgen om terug naar Mürringen te keren.
  • Degelijke wandelschoenen.
  • Honden aan de leiband.
  • Picknicktafels en zitbanken beschikbaar.

Natuurreservaat van de Holzwarche

  • Tijd 210 min.
  • Moeilijkheid **
  • Afstand 9.7 km
Belgische kaart

IN PARTNERSCHAP MET :

Wandeling in Büllingen

Een wandeling langs de Holzwarche is een unieke belevenis. Dankzij het heuvelachtige landschap duiken overal aantrekkelijke vergezichten op met dromerige dorpjes en mysterieuze valleitjes. Het gebied bestaat uit veengrond, natte bossen, graslanden met bergvenkel, orchideeën en narcissen en moerassen die de hele zomer lang in bloei staan. Daarnaast vind je er ook een hele schare aan vogels en insecten.

koe, weide, gras, bomen

Fotografen: E. Leprince, Natagora-BNVS

Water, bron van leven

Neerslag is hier vaak overvloedig, meer dan in de rest van België. Het gebied rond de bronnen van de Holzwarche ligt altijd nat, zelfs in de zomer. Typische planten die houden van natte grond vind je er in overvloed en vormen de basis van de venen.

Veengrond werkt als een spons, die water vasthoudt en alleen weer afgeeft als ze verzadigd is. Op verschillende plaatsen zie je wat lijkt op een natuurlijke waterloop: meanderende beekjes, kleine eilandjes met vegetatie en hier en daar een bosje wilgen. Zo’n beek kan meer water bevatten dan een recht kanaal, en is zo veel leuker om naar te kijken!

Om de kleine waterbronnen en natte weilanden te beschermen, zette Natagora verschillende beheersmaatregelen op poten. Dankzij de steun van lokale landbouwers, van de gemeente Büllingen en van het Waalse Gewest, zijn de inspanningen die Natagora doet voor deze prachtige vallei niet zonder succes.

narcissen, weide, gras

Groot geaderd witje - narcissen
Fotografen: E. Leprince, Natagora-BNVS

Plantenparadijs

Net zoals de meeste valleien werd ook de vallei van de Holzwarche oorspronkelijk gebruikt als hooiland. Aan het begin van de lente, toen de sneeuw begon te smelten, werd het smeltwater afgeleid naar smalle irrigatiekanaaltjes. Deze werden op regelmatige afstand afgedamd. Het smeltwater bevatte allerlei kleine humusdeeltjes en bemestte de weilanden. Zo ontwikkelde zich een rijke fauna en flora.

In april is de vallei bedekt door een prachtig geel tapijt van narcissen. En rond half mei is het de bergvenkel en bergcentaurie die de trom slaan. Voorts vind je er ook wilde tijm met smalle blaadjes, vleugeltjesbloem en knollathyrus. In de moerassen groeit waterdrieblad, adderwortel en wateraardbei welig. Op enkele plaatsen vind je nog het roze peperboompje, met zoet geurende bloemen. Helaas is de plant bijna verdwenen, door plantenjagers die deze schoonheid maar wat graag in hun tuin willen zien groeien.

vlinder, bloem, paars, gras

Het groot geaderd witje, een zeldzame vlinder, houdt van hoogtes boven de 500 meter. De vallei van de Holzwarche is bezaaid met bloemen en kleurt afwisselend geel en roze. Fotografen: E. Leprince, Natagora-BNVS

Gevarieerde fauna

Aan het begin van de lente, als de narcissen bloeien, fladderen de citroenvlinder en de kleine nachtpauwoog vrolijk rond. Het bijzonder fraaie mannetje vliegt overdag met grote snelheid door de vallei, op zoek naar vrouwtjes die zich tussen de vegetatie bevinden. Hij laat zich tijdens zijn zoektocht leiden door feromonen, geuren die door de vrouwtjes geproduceerd worden. Van die mannetjes zie je vaak niet meer dan een oranje stip die de vallei doorkruist. De vrouwtjes kan je met een beetje geluk wel waarnemen, als ze rusten in de struiken.
Ook tijdens de zomer vliegen schitterende vlinders door de vallei: de zilveren maan, de purperstreepparelmoervlinder, de ringoogparelmoervlinder en de blauwe vuurvlinder.

De weilanden van de vallei van de Holzwarche worden begraasd door vee, daarnaast zie je regelmatig reeën en herten. Een heus bebost landschap is moeilijk hier, net door de planteneters. De dieren eten de jonge boompjes en knagen aan de bast van de oudere bomen.

Planteneters horen van nature thuis in de valleien en maken deel uit van het landschap. Het vee bestaat voornamelijk uit Galloways (zwart en zonder hoorns), of Highlands (roestkleurig, met hoorns). Toch kan je hier en daar ook “normale” koeien zien, een bewijs van samenwerking met de lokale landbouwers.

De gele kwikstaart en de waterspreeuw zijn twee vogels die houden van snel stromend water. De rode en de zwarte wouw en de ooievaar hangen hier rond, op zoek naar voedsel. De notenkraker bouwt graag zijn nest in deze omgeving en de ruigpootuil spookt rond diep in het bos. Ook de kruisbek broedt graag in de naaldbossen.

___
Deel je foto’s met ons